2011. október 22., szombat

Lencseleves füstölt sonkával, tejfölösen

A lencseleves Nálam kifejezetten az újévhez kötődik, nem is szoktam máskor készíteni. A napokban azonban eszembe jutott ez a jó kis leves és elkészítettem. Először füstölt kolbászos variációban gondolkodtam, aztán szerencsére eszembe jutott, hogy jó néhány adag füstölt sonka várakozik még a fagyasztóban, így azt használtam hozzá.




Hozzávalók:
20 dkg lencse
25 dkg füstölt sonka
3 dl tejföl
1 kisebb csokor petrezselyem
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk mustár
4 db babérlevél

olaj

  1. A lencsét áztassuk be kb 1 órára (az áztatás akár el is hagyható, de így gyorsabban készre fog főni). A füstölt sonkát tegyük fel hideg vízben főni. Főzzük lassú lángon, lefedve kb 1 órán keresztül.
  2. A hagymát kockázzuk fel és dinszteljük meg az olajon. A sárgarépát karikázzuk fel, majd tegyük a hagymához és enyhén pirítsuk le.
  3. Öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a lencsét, valamint a felkockázott sonkát. Adjuk hozzá a babérlevelet, valamint ízlés szerint adjunk hozzá a sonka levéből. Sózzuk, de óvatosan, mert a sonka illetve a leve eleve sós. Főzzük készre.
  4. Keverjük ki simára tejfölt a mustárral és az összezúzott fokhagyma gerezdekkel.
  5. Adjuk hozzá a felaprított petrezselymet a leveshez, majd habarjuk be a tejfölös keverékkel  és forraljuk össze.

Amennyiben nem használjuk fel az összes sonkalevet, ne öntsük ki. Le lehet fagyasztani, és felhasználható különböző főzelékekhez, levesekhez (pl. bab, lencse, burgonya)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails